Sposób przygotowania:
Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodziePrzygotowanie kruchego spodu
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy ksylitol, wbijamy jajka. Na koniec dodajemy masło, które siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie zagniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na dno natuszczonej formy do pieczenia, nakłuwamy. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C. Studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 st. C.
Przygotowanie owoców i bezowej pianki
Owoce myjemy.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Wiśnie drylujemy, łączymy z jabłkami, mieszamy. Owoce słodzimy ksylitolem według preferencji.
Przygotowujemy bezową piankę:
Białka ubijamy na sztywno. Do białek, małymi porcjami, dodajemy ksylitol, miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
ETAP 3:
Na podpieczony kruchy spód wykładamy owoce
ETAP 4:
Na owoce dajemy piankę z bezy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.
SylaUla