Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruchy spód + kwaśne owoce + słodka beza - takie połączenie zawsze się sprawdza: ciasto powstaje szybko i jest bardzo smaczne. Jeżeli komuś zależy na tym, aby deser był zdrowszy, polecam zastąpienie mąki pszennej pełnoziarnistą, a cukier ksylitolem.

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie

Składniki:

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie

Na kruchy spód:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g masła 83 % tłuszczu
  • 100 g ksylitolu
  • 2 jajka

Warstwa owocowa:

  • 10 papierówek
  • 70 dag wiśni
  • ksylitol do smaku według preferencji
  • sok z cytryny

Bezowa pianka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie

Przygotowanie kruchego spodu

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie
Ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce, następnie wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy ksylitol, wbijamy jajka. Na koniec dodajemy masło, które siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie zagniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na dno natuszczonej formy do pieczenia, nakłuwamy. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C. Studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 st. C.

Przygotowanie owoców i bezowej pianki

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie
Jabłka ścieramy na tarce, łączymy z wydylowanymi wiśniami

Owoce myjemy.

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Wiśnie drylujemy, łączymy z jabłkami, mieszamy. Owoce słodzimy ksylitolem według preferencji.

Przygotowujemy bezową piankę:

Białka ubijamy na sztywno. Do białek, małymi porcjami, dodajemy ksylitol, miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

ETAP 3:

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie
Na podpieczony kruchy spód wykładamy owoce

Na podpieczony kruchy spód wykładamy owoce

ETAP 4:

Wisienko - szarlotka na pełnoziarnistym spodzie
Na wierzch wykładamy bezową piankę, pieczemy

Na owoce dajemy piankę z bezy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.