Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torcik jest tak obłędny, że trudno jego smak opisać słowami. Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje poprosi o dokładkę :)

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy

Biszkopt:

Nasączenie:

  • 1/2 filiżanki zaparzonej, mocnej kawy

Krówka:

  • 1 puszka (500 g) mleka zagęszczonego słodzonego

Krem budyniowo-ajerkoniakowy:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 700 ml mleka
  • 3 kieliszki ajerkoniaku
  • 5 łyżeczek cukru

Polewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy

Przygotowanie mąki:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
wszystkie rodzaje mąki wymieszane w jednej misce

Wszystkie mąki bardzo dokładnie wymieszać w misce z cukrem cytrynowym i proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie biszkoptu:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
Ubita na sztywno piana z białek i cukru

Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżeczce cukru. Gdy będą sztywne, dodawać miksując po jednym żółtku, następnie partiami wsypywać mąkę i również miksować. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i piec w 180 stopniach przez 35 minut.

Krojenie biszkoptu:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
Przekrojony biszkopt jako baza tortu

Biszkopt dokładnie wystudzić. Mleko skondensowane gotować we wrzątku przez trzy godziny. Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na 3 równe blaty.

Pierwsza warstwa:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
Pierwsza warstwa torcika- krówkowa

Dolny blat włożyć do tortownicy, nasączyć kawą, posmarować krówką.

Warstwa druga:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
Nasączony kawą środkowy blat torcika

Przykryć środkowym, docisnąć, nasączyć również kawą.

Przygotowanie kremu budyniowo-ajerkoniakowego:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
Krem budyniowo-ajerkoniakowy do torcika

500 ml mleka zagotować z ajerkoniakiem i cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i do gotującego się mleka wlewać cały czas mieszając. Następnie lekko podgrzewać ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Tak powstałym kremem posmarować środkowy biszkopt.

Kończenie torcika:

Torcik krówkowo-ajerkoniakowy
Torcik krówkowo-ajerkoniakowy po schłodzeniu

Przykryć górną warstwą i docisnąć. Śmietankę przelać do garnka i wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę. Lekko podgrzewając cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewą polać torcik. Posypać kakao. Schłodzić dwie godziny w lodówce. Życzę smacznego!