Sposób przygotowania:
Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym
Ciasto kruche:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jabłka duszone:
Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.
Krem śmietanowy:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix.
Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jabłka duszone:
Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.
Krem śmietanowy:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix.
Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2