Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wersja tego wspaniałego ciasta wydaje się prostsza i smaczniejsza. Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną.

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

Składniki:

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

na ciasto kruche

na jabłka duszone

na krem śmietankowy

  • 500 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 20 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym
Ciasto kruche:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Jabłka duszone:

Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.

Krem śmietanowy:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix.

Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.