szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kruche pierożki z nadzieniem serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Małe co nieco w sam raz do popołudniowej herbatki.

Kruche pierożki z nadzieniem serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche pierożki z nadzieniem serowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z nadzieniem serowym
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego cukier puder, tak aby masa była odpowiednio dla nas słodka i 2 łyżki śmietany oraz żółtko. Całość mieszamy dokładnie. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajko, margarynę i pozostałą śmietanę. |Szybko wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego kółka. Na środek nakładamy łyżeczką masę serową, zlepiamy na pół i przygniatamy widelcem, aby połączyć brzegi i zamknąć nadzienie w środku. Smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut do zrumienienia ciasteczek.
Kruche pierożki z nadzieniem serowym
Ser mieszamy ze śmietana cukrem pudrem i żółtkiem
Kruche pierożki z nadzieniem serowym
Z ciasta wycinamy kółka i na srodek nakładamy masę serową
Kruche pierożki z nadzieniem serowym
Zamykamy ciasteczka i przyciskamy widelcem
Kruche pierożki z nadzieniem serowym
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy żółtkiem