agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

kruche pierożki z serem i szynką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealna przekąska na każdą okazję , łatwa i szybka w wykonaniu:)

kruche pierożki z serem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kruche pierożki z serem i szynką

 

  • ciasto kruche 1 opakowanie tj. 320 g
  • szynka z piersią z indyka 10 plasterków
  • ser żółty 20 dag
  • majonez 3 łyżki
  • ketchup 1 łyżka
  • śmietana 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

kruche pierożki z serem i szynką
Do wykonania pierożków użyłam gotowego ciasta kruchego. Ciasto rozwinąć i podzielić nożem lub radełkiem na 12 równych kwadratów. Ser żółty pokroić w większą kostkę. Każdy kawałek sera zawijać w plaster szynki. Układać na kwadratach ciasta i zlepiać boki jak pierogi lub w piramidki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Pierożki ułożyć na formie wyłożonej papierem. Posmarować z wierzchu miękkim tłuszczem. Zapiekać 20 minut. sos1: dwie łyżki majonezu wymieszać z łyżką ketchupu. sos1: łyżkę majonezu wymieszać z 1 łyżką śmietany, szczyptą pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pierożki podawać na ciepło Smacznego:)
kruche pierożki z serem i szynką
gotowe kruche ciasto rozwalkować o podzielić na 12 kwadratów
kruche pierożki z serem i szynką
kostki sera żółtego zawijać w plastry szynki
kruche pierożki z serem i szynką
ciasto zlepiac w kształt pierożków lub piramidek
kruche pierożki z serem i szynką
zapiekać pierożki 20 minut w temp 200 stopni