Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Kruche półksiężyce migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche delikatnie ciasteczka w kształcie półksiężyca z dodatkiem mielonych migdałów. W sam raz do filiżanki aromatycznej kawy.

Kruche półksiężyce migdałowe

Składniki:

Kruche półksiężyce migdałowe

na ciasto:

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche półksiężyce migdałowe

Przygotowanie ciasta:

Kruche półksiężyce migdałowe
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy szczyptę soli,zmielone migdały, posiekane masło oraz ekstrakt waniliowy.

Zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

Formowanie ciasteczek:

Kruche półksiężyce migdałowe
Małymi wałeczkami z ciasta wypełniamy silikonową formę

Z schłodzonego ciasta formujemy małe wałeczki. Wykładamy nimi silikonową formę do pieczenia. Tworząc małe półksiężyce.

Etap końcowy:

Kruche półksiężyce migdałowe
Ciasteczka po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 185 stopni i pieczemy ok 12 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z piekarnika i wyjmujemy z foremki przewracając ją do góry.

Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.