SUPERPRZEPIS

Rogaliki nadziewane migdałową masą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rogaliki nadziewane migdałową masą

Kruche rogaliki nadziewane masą migdałową są oryginalne, pięknie się prezentują i przepysznie smakują.

Składniki:

Rogaliki nadziewane migdałową masą

 

 

 

  • Masa migdałowa:
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 8 dag cukru pudru
  • 0,5 szkl mielonych migdałów
  • 5 dag pokruszonych herbatników
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 łyżki kakao

 

  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki nadziewane migdałową masą

Masa migdałowa

Rogaliki nadziewane migdałową masą
Z ziemniaków i reszty składników przygotować nadzienie

Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat.

Wszystko razem dokładnie wymieszać. ( do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia)

ETAP 2:

Rogaliki nadziewane migdałową masą
Do połowy masy dodać kakao i dokładnie wymieszać

Masę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać z kakao.

Ciasto jasne

Rogaliki nadziewane migdałową masą
Do mąki dodać wszystkie pozostałe składniki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.

Ciasto ciemne:

Rogaliki nadziewane migdałową masą
Z mąki, kakao i pozostałych składników zawalać ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto.

Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.

ETAP 5:

Rogaliki nadziewane migdałową masą
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć krążki

Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 mm

ETAP 6:

Rogaliki nadziewane migdałową masą

Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 9-10 cm.

W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia.

Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy ( na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)

ETAP 7:

Rogaliki nadziewane migdałową masą

Masę na pełnym krążku owinąć ciastem i dokładnie zlepić. Położyć na naciętym krążku, zawinąć ciastem, zlepić, ułożyć częścią sklejoną do dołu, uformować rogalik.

ETAP 8:

Rogaliki nadziewane migdałową masą

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.