Sposób przygotowania:
Rogaliki nadziewane migdałową masąMasa migdałowa
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat.
Wszystko razem dokładnie wymieszać. ( do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia)
ETAP 2:
Masę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać z kakao.
Ciasto jasne
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto.
Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
ETAP 5:
Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 mm
ETAP 6:
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 9-10 cm.
W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia.
Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy ( na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)
ETAP 7:
Masę na pełnym krążku owinąć ciastem i dokładnie zlepić. Położyć na naciętym krążku, zawinąć ciastem, zlepić, ułożyć częścią sklejoną do dołu, uformować rogalik.
ETAP 8:
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
zbysiowa
SylaUla