Sposób przygotowania:
Kruche przekładanie ciasteczka
Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę. szybko zarabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części. Do trzech dodajemy barwniki i ponownie zarabiamy, by ciasto się zabarwiło. Tak przygotowane ciasta schładzamy przez 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasta rozwałkowujemy na 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto oraz jak duże są ciasteczka. Upieczone studzimy.
Przygotowujemy krem.
Połamaną na kawałki czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna dodajemy do niej mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem nakładamy na jedno ciasteczko i przykrywamy drugim.
Schłodzone ciasta rozwałkowujemy na 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto oraz jak duże są ciasteczka. Upieczone studzimy.
Przygotowujemy krem.
Połamaną na kawałki czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna dodajemy do niej mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem nakładamy na jedno ciasteczko i przykrywamy drugim.
bryndzia
misia5
anemon
agi0911
misia5
To najszybszy krem jaki można zrobić :) Można go dostosować do własnych potrzeb. Dodać więcej lub mniej mleka. Im więcej mleka tym luźniejszy krem. Jeśli przesadzimy można dodać rozpuszczoną czekoladę.
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają :)
Hrabina w kuchni
misia5
Dziękuję za miłe słowa :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka Ci się podobają :)
mocsłodkości
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
lukrowanepierniczki