misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche przekładanie ciasteczka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne, małe takie na jedne kęs bardzo kruche ciasteczka przełożone czekoladowym kremem. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Kruche przekładanie ciasteczka Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Kruche przekładanie ciasteczka

 

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • kolorowe barwniki
  • Do przełożenia:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 180 g mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Kruche przekładanie ciasteczka
Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę. szybko zarabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części. Do trzech dodajemy barwniki i ponownie zarabiamy, by ciasto się zabarwiło. Tak przygotowane ciasta schładzamy przez 2 godziny w lodówce.

Schłodzone ciasta rozwałkowujemy na 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto oraz jak duże są ciasteczka. Upieczone studzimy.

Przygotowujemy krem.

Połamaną na kawałki czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna dodajemy do niej mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.

Gotowy krem nakładamy na jedno ciasteczko i przykrywamy drugim.
Kruche przekładanie ciasteczka
Na przesiane sypkie składniki dajemy żółtka i masło lub margarynę
Kruche przekładanie ciasteczka
Ze składników bardzo szybko zarabiamy gładkie ciasto
Kruche przekładanie ciasteczka
Zarobione ciasto dzielimy na cztery w miarę równe części
Kruche przekładanie ciasteczka
Do trzech części dodajemy niewielką ilości barwnika zarabiamy by ciasto się zabarwiło
Kruche przekładanie ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Kruche przekładanie ciasteczka
Z ciasta wykrawamy ciasteczka
Kruche przekładanie ciasteczka
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem
Kruche przekładanie ciasteczka
Upieczone ciasteczka studzimy
Kruche przekładanie ciasteczka
Czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kruche przekładanie ciasteczka
Do płynnej czekolady dodajemy mleko skondensowane
Kruche przekładanie ciasteczka
Całość dokładnie mieszamy
Kruche przekładanie ciasteczka
Gotową masą przekładamy ciasteczka