Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

kruche rogaliki - czekoladowo makowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne rogaliki makowo- czekoladowe

kruche rogaliki - czekoladowo makowe

Składniki:

kruche rogaliki - czekoladowo makowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • margaryna - 250 g
  • 3 łyzki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • jajo
  • 3/4 cukru
  • Proszek do pieczenia 8g

 

  • Gotowa masa makowa - 500 g
  • 7 łyżek masła czekoladowego typu nutella

Sposób przygotowania:

kruche rogaliki - czekoladowo makowe
Mąkę wsypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej proszek do pieczenia i cukier. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z mąką i siekamy nożem. następnie dodajemy jajo, olej i mleko. Wszystko ponownie siekamy nożem i zaczynamy ugniatać ciasto. Wkłądamy na pół godziny do lodówki. W głebokiej misce wykładamy masę makową, dodajemy masło czekoladowe i dokładnie mieszamy. Możemy łyżką , lecz dokładniej będzie mikserem.Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakłądamy po dużej łyżce mnadzienia i zawijamy w rogalik. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nasze rogaliki pieczemy ok 20 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem