goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Kruche rogaliki na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis może już oklepany ale rogaliki są tak uzależniające że po prostu musiałam się "nimi" podzielić

Kruche rogaliki na jogurcie

Składniki:

Kruche rogaliki na jogurcie

 

  • 500g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • pół szklanki miałkiego cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki na jogurcie
Mąkę przesiać na stolnicę dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło włożyć do mąki i siekać nożem, następnie rękami kruszyć, mieszając razem z mąką, aż masło się połączy z mąką tworząc sypkie grudki. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka i przemieszać nożem lub ręką, dodać jogurt i zarobić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto wałkujemy i np. od DUŻEGO talerza wykrawamy okrąg. Następnie kroimy ciasto w ten sam sposób jak pizze,aby powstały nam trójkąty. Wzdłuż dłuższego boku trójkąta układamy niewielką ilość marmolady i od tego samego końca zaczynając zwijamy rogalik. Uformowane ciastka układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.