marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche rogaliki z czekodżemem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić na stolnicy i zagnieść.Rozwałkować,kroić kwadraty,kłaść nadzienie,zawijać w rogaliki.Kłaść na blachę.Piec

Kruche rogaliki z czekodżemem.

Składniki:

Kruche rogaliki z czekodżemem.

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej"Basia",
  • 150.g.miękkiego masła,
  • 3-4 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słoiczek czekodżemu o dowolnym smaku,np.wiśniowo-czekoladowy,
  • białko do posmarowania,
  • sezam do posypki,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z czekodżemem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę,posiekać wraz z niecałą kostką masła ostrym nożem,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać cukier,cukier waniliowy,śmietankę.Wyrobić i zagnieść w kulę,rozwałkować i radełkiem wykrawać kwadraty o śr.5razy 5 cm. Nakładać łyżeczką konfiturę czekoladowo-wiśniową na środek odwróconego kwadracika oraz zwinąć płat ciasta w rogalik,zaginając dwa rożki do siebie.Ułożyć rogaliki na natłuszczonej blasze wyłożonej pergaminem.Posmarować wierzchy ciastek lekko białkiem,posypać sezamem,lekko dociskając do ciasta,aby nie opadały.Wstawić blachę z zawartością do wcześniej nagrzanego do 200 st.C piekarnika.Piec ok.20-25 min.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić i jeść.