Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kruche rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogaliki kruche z nadzieniem truskawkowym

Kruche rogaliki z dżemem

Składniki:

Kruche rogaliki z dżemem

 

  • 500g mąki pszennej (dałam tortową)
  • 250g masła
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 porządne łyżki śmietany 18% (kwaśnej)
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • cukier waniliowy
  • dżem truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z dżemem
Mąkę posiekać z zimnym masłem, cukrem i solą, Potem dodać śmietanę i 2 żółtka, zagnieść, włożyć do zamrażarki na około 45min. Wyjąć, rozwałkować cienko, podsypując stolnicę mąką, pokroić na trójkąty. Na szerszej końcówce kłaść łyżeczkę dobrego dżemu truskawkowego,zwijać rogaliki. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem waniliowym, piec około pół godziny w 180stopniach.