Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka kruche z nutką cynamonu, orzechami i żurawiną są wyśmienite. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia.

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

Składniki:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

ETAP 1:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną
Przesianą mąkę połączyć z przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia i resztą składników

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i puree z dyni, szybko zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną
Rozwałkowane ciasto posypać cymanonem mielonym

Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm, oprószyć mielonym cynamonem.

ETAP 3:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną
Ciasto z bakaliami i cynamonem zwinąć w roladę

Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną, zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 10 minut.

ETAP 4:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną
Roladę z ciasta pokroić i ułożyć na blaszce

Schłodzone ciasto ostrym nożem pokroić na 1 cm plasterki.

ETAP 5:

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15 minut.