Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawinąETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i puree z dyni, szybko zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm, oprószyć mielonym cynamonem.
ETAP 3:
Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną, zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
ETAP 4:
Schłodzone ciasto ostrym nożem pokroić na 1 cm plasterki.
ETAP 5:
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15 minut.