slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Kruche roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bardzo kruche roladki z ciasta filo z dodatkiem truskawek. W sam raz do jedzenia na pikniku.

Kruche roladki

Składniki:

Kruche roladki

 

  • 250 g twarogu chudego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g świeżych truskawek
  • 300 g ciasta filo-7 płatów
  • 1/4 szkl mleka
  • 1 łyżka margaryny lub masła

Sposób przygotowania:

Kruche roladki
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier puder i rozgniatamy twaróg z dodatkami oraz mieszamy, odstawiamy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki.

Ciasto filo wyjmujemy delikatnie z opakowania, rozwijamy je.

Bierzemy jeden płat ciasta i smarujemy mlekiem ( za pomocą pędzelka). Na dole dłuższego boku smarujemy do połowy w cienkim pasku 1 łyżkę masy twarogowej. Na niej układamy obok siebie w rządku plasterki truskawek( tylko w tym miejscu gdzie jest twaróg). Pustą stronę ciasta filo zakładamy na tą z truskawkami, smarujemy mlekiem i zwijamy w roladkę-zaczynamy od miejsca z twarogiem i truskawkami.

Zwiniętą roladkę przecinamy na pół i układamy na blaszce. Robimy tak z pozostałymi składnikami.

Margarynę lub masło roztapiamy i smarujemy nią nasze roladki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.