Sposób przygotowania:
Kruche roladki
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier puder i rozgniatamy twaróg z dodatkami oraz mieszamy, odstawiamy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki.
Ciasto filo wyjmujemy delikatnie z opakowania, rozwijamy je.
Bierzemy jeden płat ciasta i smarujemy mlekiem ( za pomocą pędzelka). Na dole dłuższego boku smarujemy do połowy w cienkim pasku 1 łyżkę masy twarogowej. Na niej układamy obok siebie w rządku plasterki truskawek( tylko w tym miejscu gdzie jest twaróg). Pustą stronę ciasta filo zakładamy na tą z truskawkami, smarujemy mlekiem i zwijamy w roladkę-zaczynamy od miejsca z twarogiem i truskawkami.
Zwiniętą roladkę przecinamy na pół i układamy na blaszce. Robimy tak z pozostałymi składnikami.
Margarynę lub masło roztapiamy i smarujemy nią nasze roladki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.
Ciasto filo wyjmujemy delikatnie z opakowania, rozwijamy je.
Bierzemy jeden płat ciasta i smarujemy mlekiem ( za pomocą pędzelka). Na dole dłuższego boku smarujemy do połowy w cienkim pasku 1 łyżkę masy twarogowej. Na niej układamy obok siebie w rządku plasterki truskawek( tylko w tym miejscu gdzie jest twaróg). Pustą stronę ciasta filo zakładamy na tą z truskawkami, smarujemy mlekiem i zwijamy w roladkę-zaczynamy od miejsca z twarogiem i truskawkami.
Zwiniętą roladkę przecinamy na pół i układamy na blaszce. Robimy tak z pozostałymi składnikami.
Margarynę lub masło roztapiamy i smarujemy nią nasze roladki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.