Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Kruche rurki z dereniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jakiś czas temu poznałam smak derenia jadalnego. Urzekł mnie od samego początku. Uwielbiam kwaśne owoce i kolor czerwony. Dlatego dodałam derenia do moich ulubionych rurek.

Kruche rurki z dereniem

Składniki:

Kruche rurki z dereniem

CIASTO NA RURKI

KREM

  • 1 litr śmietanki 30 %,
  • cukier drobny według uznania,
  • 1/2 łyżki esencji waniliowej

MUS Z DERENIA

  • 1/2 kg mrożonych owoców derenia jadalnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka z jednej cytryny,

Sposób przygotowania:

Kruche rurki z dereniem

CIASTO NA RURKI

Mąkę przesiać na stolnicę, połączyć z masłem i śmietaną. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać jedno jajko. Całość owinąć folią spożywczą i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, wyciąć wąskie paseczki i owijać na formy od rurek. Piec pionowo przez 15 minut, zdjąć z formy od razu po upieczeniu.

KREM

Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier i esencję waniliową. Po przygotowaniu nabijać rurki ( tylko zimne). Na przemian krem i mus z derenia.

MUS Z DERENIA

Całe mrożone owoce włożyć do garnka dodać 1.4 szklanki wody i całość zagotować dodać cukier. Co jakiś czas mieszając, gdy owoce się rozpadną i oddzielą się pestki. Mus przetrzeć przez sito i dalej postawić na małym ogniu i gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Do przestudzonego musu dodać skórkę z cytryny.


Tagi:

rurki dereń