Sposób przygotowania:
Kruche rurki z dereniemCIASTO NA RURKI
Mąkę przesiać na stolnicę, połączyć z masłem i śmietaną. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać jedno jajko. Całość owinąć folią spożywczą i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, wyciąć wąskie paseczki i owijać na formy od rurek. Piec pionowo przez 15 minut, zdjąć z formy od razu po upieczeniu.
KREM
Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier i esencję waniliową. Po przygotowaniu nabijać rurki ( tylko zimne). Na przemian krem i mus z derenia.
MUS Z DERENIA
Całe mrożone owoce włożyć do garnka dodać 1.4 szklanki wody i całość zagotować dodać cukier. Co jakiś czas mieszając, gdy owoce się rozpadną i oddzielą się pestki. Mus przetrzeć przez sito i dalej postawić na małym ogniu i gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Do przestudzonego musu dodać skórkę z cytryny.
biedroneczki