szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kruche sakiewki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Małe sakieweczki ze słodką zawartością.

Kruche sakiewki z marmoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche sakiewki z marmoladą

 

  • 500 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada wieloowocowa twarda
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kruche sakiewki z marmoladą
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią aluminiową i chłodzimy pół godziny w lodówce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka o średnicy ok 12 cm. Na każde kółko nakładamy pół łyżeczki marmolady, unosimy brzegi ciasta i wszystkie zlepiamy razem, zamykając nadzienie w sakiewce. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia ciasteczek czyli ok 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruche sakiewki z marmoladą
Z ciasta wycinamy szlanką lub miseczką kółka
Kruche sakiewki z marmoladą
Na każde kółko nakładamy łyżeczką marmoladę
Kruche sakiewki z marmoladą
Formujemy małe sakiewki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Tagi:

jajko jajka