marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche serduszka przekładane nutellą.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z wyżej podanych składników wyrobić i zagnieść kruche ciasto,schłodzić,rozwałkować,wykrawać serduszka,ułożyć na blasze.Piec,przełożyć kremem

Kruche serduszka przekładane nutellą.

Składniki:

Kruche serduszka przekładane nutellą.

 

  • 2-3 szklanki mąki pszennej,
  • 3-4 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietany gęstej(można nieco więcej),
  • niecała kostka masła-(200 g),
  • tłuszcz do formy,
  • słoik kremu "Nutella"zwykłego lub w paski,
  • dodatkowo:foremki serduszka,
  • arkusz folii aluminiowej do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka przekładane nutellą.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,posiekać ją z masłem na wiórki,zsunąć na stosik,wbić żółtka oddzielone od białek,szklankę cukru,cukier waniliowy,1/4 szklanki śmietany lub więcej.Wyrobić składniki na kruche ciasto i zagnieść w kulę.Schłodzić z pół godziny w lodówce w woreczku foliowym.Po wyjęciu rozwałkować na stolnicy,podsypując mąką pod spód.Wykrawać foremką średnie serduszka-powinno ich być z 30 lub 26 sztuk,aby można było po upieczeniu przekładać krem- -em.Wysmarować blachę tłuszczem roślinnym,wyłożyć arkuszem folii aluminiowej,układać w 3 cm.odległości ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190-200 st.C i piec z 15-20 min.Po upie- -czeniu wyjąć,ostudzić i przekładać na deseczce kruche serduszka kremem "Nutella" w jednym smaku lub w dwóch-mleczno-orzechowym.