Sposób przygotowania:
Kruche serduszka z malinowym lukrem
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać je razem z mąką przy pomocy noża, aż do utworzenia się grudek wielkości ziarenka grochu. Dodać cukier wanilinowy i żółtko. Zarobić je najpierw nożem, a następnie szybko dłońmi, dodając jogurt w takiej ilości, aby składniki ciasta ładnie się połączyły. Ciasto uformować w kulę, zawinąć je w folię i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Blachę do wypieku ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni (u mnie 160 z termoobiegiem). Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość 3-5 mm. Niedużą foremką wykrawać serduszka i układać na blasze. Piec ok. 12-15 minut do lekkiego zrumienienia. Wykonanie lukru: do cukru pudru wlać gorącą wodę i ucierać dodając syrop malinowy, aż powstanie gładki, dający się smarować lukier. Gęstość regulować dodatkiem syropu. Im gorętszą dodamy wodę i im dłużej ucieramy, tym lukier jest delikatniejszy. Na wystudzone ciasteczka nakładać nożem grubą warstwę lukru. Zanim zastygnie dekorować według uznania.
jaNina
edytaha
Dziekuję :)