jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruche, świąteczne gwiazdeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drobne wypieki zawsze są mile widziane na świątecznym stole. Zwłaszcza najmłodsi za nimi przepadają. Śnieżynkowy kształt ciasteczek jak i dodatek kajmaku jak najbardziej nawiązuje do słodkości Bożonarodzeniowych.

Kruche, świąteczne gwiazdeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche, świąteczne gwiazdeczki

CIASTO:

  • 25 dag mąki,
  • 1/2 margaryny mlecznej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy

DODATKOWO:

  • Około 1/3 puszki kajmaku do przełożenia,
  • 1 czekolada deserowa do dekoracji,
  • 1 łyżka śmietanki,
  • Cukier puder do oprószenia przed podaniem

Sposób przygotowania:

Kruche, świąteczne gwiazdeczki

ETAP 1

Kruche, świąteczne gwiazdeczki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewany na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Kruche, świąteczne gwiazdeczki
z ciasta wycinamy gwiazdki

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy gwiazdki. Mogą one być w różnych wielkościach. Ważne, by każde ciasteczko, miało parę, gdyż po upieczeniu będą one sklejane.

ETAP 3

Kruche, świąteczne gwiazdeczki
ciasteczka przekładamy na blaszkę

Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Kruche, świąteczne gwiazdeczki
Kajmakiem przekładamy ciasteczka

Po przestudzeniu ciasteczka przekładamy warstwą kajmaku.

ETAP 5

Kruche, świąteczne gwiazdeczki
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy ciasteczka

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Płynną dekorujemy wierzch ciasteczek, po czym pozostawimy je, by czekolada zastygła. Gotowe.


Tagi:

ciasteczka