Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Świąteczne gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne kruche gwiazdeczki przełożone marmoladą i posypane cukrem pudrem są wyjątkową dekoracją stołu a do tego smakują doskonale.

Świąteczne gwiazdki

Składniki:

Świąteczne gwiazdki

na ciasto:

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • marmolada do przełożenia
  • ozdobne perłowe białe kuleczki

Sposób przygotowania:

Świąteczne gwiazdki

Przygotowanie ciasta:

Świąteczne gwiazdki
Z podanych składników zarobić gładkie ciasto

Mąkę przesiać do miski,zetrzeć masło i margarynę na grubych oczkach tarki,dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto.

Owinąć w folię spożywczą i wynieść na noc do lodówki.

Wykrawanie ciasteczek:

Świąteczne gwiazdki
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremką w kształcie gwiazdki ciastka

Następnego dnia wałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Wykrawać foremkami gwiazdki-w połowie zrobić małe otworki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 15 min na złoty kolor. Po ściągnięciu z blachy wystudzić.

Etap końcowy:

Przełożyć ciasteczka smarując marmoladą składając jedną gwiazdkę całą i 1 z dziurką. Posypać cukrem pudrem.

Do każdego otworka włożyć cukrową perełkę.