Sposób przygotowania:
Świąteczne gwiazdkiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski,zetrzeć masło i margarynę na grubych oczkach tarki,dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i wynieść na noc do lodówki.
Wykrawanie ciasteczek:
Następnego dnia wałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Wykrawać foremkami gwiazdki-w połowie zrobić małe otworki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 15 min na złoty kolor. Po ściągnięciu z blachy wystudzić.
Etap końcowy:
Przełożyć ciasteczka smarując marmoladą składając jedną gwiazdkę całą i 1 z dziurką. Posypać cukrem pudrem.
Do każdego otworka włożyć cukrową perełkę.