jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Szynka na święta z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam zdrową i pyszną szynkę z indyka, zrobiona w domu smakuje inaczej. Przynajmniej wiemy, co jemy.

Szynka na święta z indyka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Szynka na święta z indyka

 

  • Mięso z indyka - filet 1- 140 kg
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • pieprz ziarenka 5 szt.
  • sól 2 łyżki
  • przyprawa typu wegeta1,5 łyżki
  • majeranek 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • woda około 2 litry
  • siatka masarska 50 cm
  • sól peklująca 1 -2 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Szynka na święta z indyka
Mięso z indyka, ja wybrałam pierś z indyka najpierw myjemy, obcinamy jakieś niepotrzebne błonki i osuszamy. Ważymy i posypujemy solą do peklowania miesi odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Następnego dnia mięso opłukać z soli peklującej i łożyć do siatki masarskiej. Z podanych składników przygotować zalewę i zagotować.

Do gotującej zalewy włożyć szynkę i gotować około 30- 40 minut na delikatnym małym płomieniu. Odstawić do wystudzenia w zalewie na noc i następnego dnia powtórzyć tak samo, czas gotowania można skrócić o parę minut. Wystudzoną szynkę osączyć z zalewy i wyjąć z siatki masarskiej. Można kroić na kanapki.

Smacznego
Szynka na święta z indyka
Przygotować pierś z indtka, umyć i osuszyc poodkrawać błony niepotrzebne
Szynka na święta z indyka
Oczyszczony filet posypać solą peklującą i łożyć dp lodówki
Szynka na święta z indyka
Przygotować zalewę i włożyć do gotującej się zalewy szynkę z indyka wcześniej włożoną do siatki masarskiej
Szynka na święta z indyka
Powtórzyć to w drugi dzień i wyjąć z siatki masarskiej
Szynka na święta z indyka
Gotową wyjąć z zalewy, osączyć i wcześniej wystudzić .
Szynka na święta z indyka
Wyjątą z siatki masarskiej i wystudzoną kroimy do kanapek
Szynka na święta z indyka
Polecam, rewelacyjnie smakuje