WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2110]

Kruche świderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie świderkow. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Posypałam je cukrem pudrem.

Kruche świderki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche świderki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Szczypta soli
  • 150g masła
  • Opcjonalnie kilka kropel dowolnego olejku

Sposób przygotowania:

Kruche świderki

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Opcjonalnie dodać olejek. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto.

Z ciasta formować cienkie wałeczki i skręcając je po dwa razem. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec na rumiano w temperaturze 180 stopni, ok. 25 minut.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Kruche świderki
Ciastka świderki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche świderki
Ciastka po uformowaniu układamy na papierze do pieczenia
Kruche świderki
Ciasto na ciastka świderki po zagnieceniu