marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche tarteletki z kminkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto wyrobić i zagnieść oraz wsadzić ciasto do lodó- -wki.Później rozwałkować,wypełnić foremki.Piec z 20 min.

Kruche tarteletki z kminkiem.

Składniki:

Kruche tarteletki z kminkiem.

 

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 150 g.masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietanki 12%,
  • 1-2 łyżki kminku całego,
  • łyżeczka soli,
  • tłuszcz do blachy.
  • Nadzienie:
  • 25 dag.pieczarek,
  • 20 g.masła do smażenia,
  • białko do posmarowania,
  • pieprz lub papryka mielona ostra,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kruche tarteletki z kminkiem.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę,dodać masło,siekając je z mą- -ką na wióry.Zgarnąć,zrobić dołek,wbić żółtka,dać śmietankę,sól i kminek.Wyrabiać i zagnieść,podsypując mąką.Ulepić z ciasta kulę,wsadzić w folię i do lodówki na godzinę.Po wyjęciu rozwałkować ciasto i nasmarować foremki tłuszczem roślinnym oraz odrywać kawałki ciasta kruchego,wylepiać nimi natłuszczone foremki.Przed upieczeniem posmarować wierzchy babeczek białki- -em.Wstawić do nagrzanego do 170-180 st.C i piec z 15-20 min. Po wyjęciu ostudzić.Pieczarki oczyścić,pokroić na talarki,obsmażyć na maśle,doprawić,wymieszać.Nadziewać i podawać.

Tagi:

tarteletki