Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

SUPERPRZEPIS

Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Przepyszne male co nieco w postaci mini tart wypełnionych botwiną, roszponką, serem feta oraz liczi, które świetnie pasują do całości .

Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi

 

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g botwiny ( liście i łodygi) - kupiłam takie w woreczku
  • 1 łyżeczka syropu z fig
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżeczka ciemnego octu winnego
  • sok z cytryny
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 200 g liczi
  • 200 g sera feta
  • 1 garść roszponki

Sposób przygotowania:

Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Umytą i osuszoną botwinę pokroic dość grubo. Cebulę pokroic w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz wrzucić pokrojona cebulę, zrumienić i do cebuli dodać pokrojoną botwinę oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem dusić na średnim ogniu jakieś 5-8 minut , doprawiając do smaku syropem figowym, solą, pieprzem, octem winnym i sokiem z cytryny.

Liczi przekroić na pól, obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałeczki.

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroic na 6 równych części. Każdą część pozaginać lekko po bokach tworząc coś w rodzaju kwadratowych miseczek.

Do każdej miseczki nałożyć pokruszony ser feta.

Na ser nałożyć przygotowaną botwinę.

Na botwinę nakładamy kawałki liczi oraz listki roszponki.

Tak przygotowane miseczki z ciasta francuskiego wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, lub do czasu za ciasto się zrumieni.

Nasze male tarty gotowe do spożycia, można jeszcze nalozyc listki roszponki lub botwiny.

Smacznego
Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Pokrojona botwinę dusimy z przyprawami i cebulą
Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Liczi obieramy ze skory, kroimy na mniejsze kawałki
Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Miseczki z ciasta francuskiego napełniamy serem i botwiną
Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Na końcu kładziemy kawałki liczi i listki roszponki
Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Upieczone, lekko słodkawe mini tarty