Sposób przygotowania:
Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi
Umytą i osuszoną botwinę pokroic dość grubo. Cebulę pokroic w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz wrzucić pokrojona cebulę, zrumienić i do cebuli dodać pokrojoną botwinę oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem dusić na średnim ogniu jakieś 5-8 minut , doprawiając do smaku syropem figowym, solą, pieprzem, octem winnym i sokiem z cytryny.
Liczi przekroić na pól, obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałeczki.
Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroic na 6 równych części. Każdą część pozaginać lekko po bokach tworząc coś w rodzaju kwadratowych miseczek.
Do każdej miseczki nałożyć pokruszony ser feta.
Na ser nałożyć przygotowaną botwinę.
Na botwinę nakładamy kawałki liczi oraz listki roszponki.
Tak przygotowane miseczki z ciasta francuskiego wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, lub do czasu za ciasto się zrumieni.
Nasze male tarty gotowe do spożycia, można jeszcze nalozyc listki roszponki lub botwiny.
Smacznego
Na patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz wrzucić pokrojona cebulę, zrumienić i do cebuli dodać pokrojoną botwinę oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem dusić na średnim ogniu jakieś 5-8 minut , doprawiając do smaku syropem figowym, solą, pieprzem, octem winnym i sokiem z cytryny.
Liczi przekroić na pól, obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałeczki.
Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroic na 6 równych części. Każdą część pozaginać lekko po bokach tworząc coś w rodzaju kwadratowych miseczek.
Do każdej miseczki nałożyć pokruszony ser feta.
Na ser nałożyć przygotowaną botwinę.
Na botwinę nakładamy kawałki liczi oraz listki roszponki.
Tak przygotowane miseczki z ciasta francuskiego wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, lub do czasu za ciasto się zrumieni.
Nasze male tarty gotowe do spożycia, można jeszcze nalozyc listki roszponki lub botwiny.
Smacznego
robaczek