Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto francuskie w formie mini tart. Szybka kolacja lub podwieczorek. Idealne również na przyjęcia jako ciepła przekąska.

Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto

 

  • 500g ciasta francuskiego
  • 5 średnich pomidorów
  • 5 łyżek bazyliowego pesto
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto
Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty 5cm/10cm. Ułożyć na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Wychodzą dwie blaszki, ok. 20 szt. Ponacinać brzegi nożem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć pesto na środek każdej tarty a na wierzch pokrojone w plasterki pomidory. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni C, 15-20 minut.
Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto
Prostokąty układamy na blaszce i nacinamy brzegi nożem.
Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto
Za pomocą pędzelka smarujemy brzegi jajkiem.
Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto
Nakładamy odrobinę pesto na każdy prostokąt.
Kruche tarty z pomidorami i bazyliowym pesto
Na koniec nakładamy plasterki pomidorów.