jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krucha tartopizza z dwoma serami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krucha pizza w formie do tarty z warzywami i makowym brzegiem, z dwoma serami - pycha!

Krucha tartopizza z dwoma serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha tartopizza z dwoma serami

 

  • około 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g mąki razowej orkiszowej
  • 5 dag drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka serwatki lub wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 2 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża papryka
  • 2 około 20 kuleczek mozzarelli
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki maku (lub sezamu)
  • 1/2 rozkłóconego jaja

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krucha tartopizza z dwoma serami
Z pół szklanki serwatki, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Z pozostałych składników ciasta ze wzburzonego rozczynu i miękkiego masła zagniatamy ciasto drożdżowe i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Rozwałkowujemy dwa placki na grubość około 5 mm. Wylepiamy 2 mniejsze lub jedna większą foremkę ciastem. Posypujemy ciasto suszonymi ziołami. Obieramy i kroimy czerwone cebule. Rozkładamy je na cieście. Obieramy paprykę, kroimy ją w paseczki tak samo jak pomidory - rozkładamy je na pizzy. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i kulkami mozzarelli. Zawijamy brzegi ciasta, smarujemy je jajem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st.C) na złoty kolor (około 40 minut w zależności od formy).
Krucha tartopizza z dwoma serami
zagniatamy ciasto drożdżowe i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Krucha tartopizza z dwoma serami
Obieramy i kroimy czerwone cebule. Rozkładamy je na cieście.
Krucha tartopizza z dwoma serami
Obieramy paprykę, kroimy ją w paseczki tak samo jak pomidory - rozkładamy je na pizzy.
Krucha tartopizza z dwoma serami
Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i kulkami mozzarelli.