Sposób przygotowania:
Krucha tartopizza z dwoma serami
Z pół szklanki serwatki, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Z pozostałych składników ciasta ze wzburzonego rozczynu i miękkiego masła zagniatamy ciasto drożdżowe i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Rozwałkowujemy dwa placki na grubość około 5 mm. Wylepiamy 2 mniejsze lub jedna większą foremkę ciastem. Posypujemy ciasto suszonymi ziołami. Obieramy i kroimy czerwone cebule. Rozkładamy je na cieście. Obieramy paprykę, kroimy ją w paseczki tak samo jak pomidory - rozkładamy je na pizzy. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i kulkami mozzarelli. Zawijamy brzegi ciasta, smarujemy je jajem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st.C) na złoty kolor (około 40 minut w zależności od formy).
monikaT83
jaNina
Nawet mężowi smakowała, choć bez mięsa :) tylko warzywka
jaNina
edytaha
jaNina
Pewno zauważyłaś Edytko że lubię brzegi posypane :) smakują o niebo lepiej :)
edytaha
Hihi Ninko, ja brzegi pizzy uwielbiam bez względu na to czy są czymś posypane czy nie, ale przy następnej okazji skorzystam z Twojej metody :)
jaNina
Zobaczysz że z takich posypanych nie zostanie okruszek :D
jaNina