SUPERPRZEPIS

Kruche z budyniową pianką

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kruche z budyniową pianką

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ładnie wygląda na talerzu i naprawdę bardzo dobrze smakuje nawet po dwóch dniach.

Składniki:

Kruche z budyniową pianką

ciasto:

budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 różowe budynie u mnie wiśniowe
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche z budyniową pianką

ETAP 1:

Kruche z budyniową pianką
Ciastem wyłożyć dno formy do pieczenia.

Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu żółtka jajek,szybko zagnieść kruche ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce. Formę do pieczenia (30 cm na 20 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, 3/4 całego ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim jej dno.

ETAP 2:

Kruche z budyniową pianką
Piankę zaraz po przygotowaniu wylać na ciasto.

Pianka budyniowa:
Białka jajek ubić na sztywno do ubitych dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania bardzo sztywnej bezy do ubitej bezy wsypać suchy proszek budyniowy, cały czas ubijać na koniec dodać olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Piankę budyniową wylać na ciasto

ETAP 3:

Kruche z budyniową pianką
Posypać jagodami kruszonką z ciasta które zostało.

Po wierzchu posypać jagodami i kruszonką z pozostałego ciasta. Piec w temp. 190 st około 35-40 minut do suchego patyczka i wysuszonej wierzchniej warstwy bezy budyniowej.