Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Porzeczki opłukać, dokładnie osuszyć, obrać z szypułek. CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem zamarznąć. Blaszkę o wymiarach 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem (185-190 bez termo obiegu). Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i zapiec przez około 20 minut, wystudzić. PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru i cukier wanilinowy. Na małych obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką strużką olejem. Pianę rozłożyć na wystudzonym spodzie, posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu)przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
alaaa
edytaha
Masz rację Alu, ja je uwielbiam :)
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko :)
monikaT83
edytaha
:)