edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niezwykle kruche ciasto z delikatną pianką budyniową. Z jego słodyczą wspaniale kontrastują kwaśne porzeczki.

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

 

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • PIANKA:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • DODATKOWO:
  • 35 dag czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Porzeczki opłukać, dokładnie osuszyć, obrać z szypułek. CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem zamarznąć. Blaszkę o wymiarach 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem (185-190 bez termo obiegu). Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i zapiec przez około 20 minut, wystudzić. PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru i cukier wanilinowy. Na małych obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką strużką olejem. Pianę rozłożyć na wystudzonym spodzie, posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu)przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Większą część ciasta zetrzec na tarce na spód foremki i zapiec.
Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Na warstwie budyniowej rozsypać porzeczki.
Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Porzeczki przykryć startą na tarce drugą częścia ciasta.
Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić...