Kruche z dżemem i bezą przełożone masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatnie kruche ciasto z kwaśnym dżemem porzeczkowym, słodka beza z orzechami, a to wszystko przełożone masą krówkową, która sprawia, że ciasto jest idealne.

Kruche z dżemem i bezą przełożone masą krówkową

Składniki:

Kruche z dżemem i bezą przełożone masą krówkową

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

 

  • Dodatkowo:
  • średni słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki
  • orzechy włoskie (ilość wedle uznania)
  • puszka masy krówkowej

Sposób przygotowania:

Kruche z dżemem i bezą przełożone masą krówkową
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i żółtka. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Dwie formy 25x30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciastem wylepiamy dna form. Na ciasto wykładamy po pół słoika dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół i wykładamy na oba ciasta. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu na jednej części wykładamy masę krówkową (można na ciepłym cieście, by masa lepiej się rozprowadzała) i przykrywamy wystudzoną drugą częścią ciasta.