Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ciasto z bezą i masa owocową

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyzeczka soku z cytryny
  • Masa:
  • 0,5 ml śmietany 30%
  • 3 łyzeczki zelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 40 dkg maki
  • Reszta:
  • Dżem porzeczkowy
  • Płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywny puch. Pod koniec miksowania dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować, a by cukier się rozpuścił. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejszyc temperature na 120. Suszyć ok. półtorej godziny. Po wyłaczeniu piekarniak nie wyciągać bezy aż ostygnie. Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Podzielic na dwie części, każdą z nich rozłozyć na blasze. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Masa: Żelatynę przygotowac w pół szklanki wody. Ostudzić. Smietane ubijac na wysokich obrotach aż będzie puszysta. Dodać cukier puder i zelatynę. Zmiksować. Do połowy masy dodać dżem porzeczkowy i zmiksować. Na pierwsze ciasto wyłożyć mase porzeczkową. Posmarować masą białą. Przyłozyc drugim ciastem i leciutko posmarować resztką masy. Położyć bezę i lekko ją przyklepać. Posypac płatkami migdałowymi.