Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywny puch. Pod koniec miksowania dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować, a by cukier się rozpuścił. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejszyc temperature na 120. Suszyć ok. półtorej godziny. Po wyłaczeniu piekarniak nie wyciągać bezy aż ostygnie. Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Podzielic na dwie części, każdą z nich rozłozyć na blasze. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Masa: Żelatynę przygotowac w pół szklanki wody. Ostudzić. Smietane ubijac na wysokich obrotach aż będzie puszysta. Dodać cukier puder i zelatynę. Zmiksować. Do połowy masy dodać dżem porzeczkowy i zmiksować. Na pierwsze ciasto wyłożyć mase porzeczkową. Posmarować masą białą. Przyłozyc drugim ciastem i leciutko posmarować resztką masy. Położyć bezę i lekko ją przyklepać. Posypac płatkami migdałowymi.