Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne kruche ciasto z bezą pod migdałami przekładane maślanym kremem z budyniem o pięknym migdałowym aromacie pasuje idealnie do na wszystkie wielkie okazje.

Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem

 

  • ciasto:
  • 500 g maki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 200 g masła

 

  • beza:
  • 6 białej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

 

  • Dodatkowo
  • 200 g dżemu morelowego
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 100 g płatków migdałowych

 

  • Krem:
  • 1 budyń waniliowy (słodzony lub dodajemy cukier)
  • 450 ml mleka
  • 200 g masła
  • 10 kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, następnie dodajemy masło i całość siekamy na kaszkę, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto dodając śmietanę - formujemy kulę i dzielimy na pół. Każdą z porcji ciasta wykładamy na blachę o wymiarach 33x25. Jedną porcję smarujemy dżemem morelowym drugą porzeczkowym. Przygotowujemy dwie bezy - do miski wbijamy 3 białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno następnie porcjami dodajemy po 3/4 szklanki cukru - na koniec mąkę ziemniaczaną. (Drugą bezę przygotowuję tuż przed włożeniem drugiego placka do piekarnika) Wykładamy na placki z dżemem - posypujemy obydwa placki migdałami po około 50 g. Każdy placek pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut (przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia by migdały się nie spaliły). Krem: Na mleku gotujemy budyń i studzimy. Masło miksujemy dodajemy zimny budyń i aromat migdałowy - miksujemy. Przestudzone placki przekładamy kremem, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem
przygotowujemy kruche ciasto i dzielimy na 2 części
Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem
jeden placek smarujemy dżemem z morelami drugi porzeczką
Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem
na wierzch nakładamy beze i migdały pieczemy 2 placki
Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem
ciasto przekładamy kremem maślanym z budyniem i aromatem migdałowym