Sposób przygotowania:
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier, margarynę i smalec. Zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
Obrane jabłka zetrzeć odcisnąć sok i doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem, nadmiar odkroić. Wyłożyć masę jabłkową na ciasto.
Z pozostałego ciasta wyciąć paski układając na masie jabłkowej w kratkę. Ciasto piec około 50 minut. Dżem przełożyć do rondla i podgrzewać mieszając aż się rozpuści (nie gotować ).
Dżem wylać na zimne ciasto. Pozostawić, aż dżem zastygnie.
Obrane jabłka zetrzeć odcisnąć sok i doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem, nadmiar odkroić. Wyłożyć masę jabłkową na ciasto.
Z pozostałego ciasta wyciąć paski układając na masie jabłkowej w kratkę. Ciasto piec około 50 minut. Dżem przełożyć do rondla i podgrzewać mieszając aż się rozpuści (nie gotować ).
Dżem wylać na zimne ciasto. Pozostawić, aż dżem zastygnie.
Marika-
Magdalena88
misia5