czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Mleczna kostka toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo pyszne miodowe ciasto z delikatną, puszystą pianką niczym ptasie mleczko, dopełnione słodką masą o smaku kukułki. Pychota!

Mleczna kostka toffi

Składniki:

Mleczna kostka toffi

Ciasto:

Mleczna masa:

Sposób przygotowania:

Mleczna kostka toffi
1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24 cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ostudzić. 

2. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 

Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry. Wstawić na całą noc do lodówki.   

Tagi:

ciasto