Sposób przygotowania:
Mleczna kostka toffi
1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24 cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ostudzić.
2. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry. Wstawić na całą noc do lodówki.
2. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry. Wstawić na całą noc do lodówki.
skuter5
Czekoladka 2