Sposób przygotowania:
Mazurek "Alpejskie Mleczko"
KRUCHE CIASTO: z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Będzie dość kleiste, ale takie właśnie ma być. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić spód oraz boki foremki. Wstawić na około 30 minut do zamrażalnika. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut (do złotego koloru). Wystudzić. Na kruchym cieście rozsmarować dżem z czerwonej porzeczki.
PIANKA: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel, mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Ubite żółtka przelać do lekko ciepłego mleka, cały czas mieszając wstawić na palnik i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gdy masa będzie gęstnieć zacząć ubijać śmietanę kremówkę. Do ubitej kremówki dodawać masę mleczno jajeczną. Dokładnie zmiksować. Bardzo szybko gotową piankę rozsmarować na kruchym cieście.
POLEWA: Czekoladę posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuścić nad parą wodną. Rozsmarować na piance. Mazurka udekorować bakaliami.
PIANKA: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel, mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Ubite żółtka przelać do lekko ciepłego mleka, cały czas mieszając wstawić na palnik i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gdy masa będzie gęstnieć zacząć ubijać śmietanę kremówkę. Do ubitej kremówki dodawać masę mleczno jajeczną. Dokładnie zmiksować. Bardzo szybko gotową piankę rozsmarować na kruchym cieście.
POLEWA: Czekoladę posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuścić nad parą wodną. Rozsmarować na piance. Mazurka udekorować bakaliami.