Marlen88

Marlen88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Mazurek "Alpejskie Mleczko"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny mazurek z nieziemską pianką. A skąd nazwa? Pianka smakuje jak oryginalne alpejskie mleczko- delikatne, puchate, słodkie z dużą ilością czekolady. Słodycz przełamuje lekko kwaskowy dżem z czerwonej porzeczki. Polecam :)

Mazurek "Alpejskie Mleczko" Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mazurek "Alpejskie Mleczko"

 

  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Pianka:
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

 

  • Dodatkowo:
  • mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki (ok.150-200 g)
  • bakalie- orzechy, morele suszone, skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Mazurek "Alpejskie Mleczko"
KRUCHE CIASTO: z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Będzie dość kleiste, ale takie właśnie ma być. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić spód oraz boki foremki. Wstawić na około 30 minut do zamrażalnika. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut (do złotego koloru). Wystudzić. Na kruchym cieście rozsmarować dżem z czerwonej porzeczki. 

PIANKA: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel, mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Ubite żółtka przelać do lekko ciepłego mleka, cały czas mieszając wstawić na palnik i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gdy masa będzie gęstnieć zacząć ubijać śmietanę kremówkę. Do ubitej kremówki dodawać masę mleczno jajeczną. Dokładnie zmiksować. Bardzo szybko gotową piankę rozsmarować na kruchym cieście. 

POLEWA: Czekoladę posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuścić nad parą wodną. Rozsmarować na piance. Mazurka udekorować bakaliami.
Mazurek "Alpejskie Mleczko"
Kruchy spód, lekko kwaskowy dżem i delikatna pianka rozsmarowana na cieście.
Mazurek "Alpejskie Mleczko"
Posiekana czekolada z kremówką przed rozpuszczeniem.