Sposób przygotowania:
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbaremETAP 1:
Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-17 minut-do złocistego koloru. Upieczone miseczki wyjąc, wystudzić.
ETAP 3:
Krem karpatkowy:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem.
ETAP 4:
Wierzch:
Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni.
Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch udekorować galaretką rabarbarową, posypać płatkami migdałowymi.
ankaszym
Justi2401
BozenaMatuszczyk
SylaUla
2milutka
dziękuję :)
zbysiowa