WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tort bezowy z kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ulubiony tort całej rodziny na wszystkie okazje. Wysoka beza z kremem śmietankowym, udekorowany mnóstwem owoców.

Tort bezowy z kremem i owocami

Składniki:

Tort bezowy z kremem i owocami

Beza

Krem i dodatki

  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta wanilii
  • owoce i kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z kremem i owocami
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a gdy całkowicie się rozpuści, delikatnie mieszamy z mąką i octem.

Wykładamy pianę na papier w kształt okręgu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, po kilkunastu minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy ok 2 godzin. Studzimy dokładnie, najlepiej przez noc.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i odrobiną wanilii. Wykładamy na bezowy blat.

Tort dekorujemy dowolnymi owocami i podajemy po schłodzeniu.