kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Placek plebański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis dostałam od mojej babci, która zazwyczaj robiła to ciasto na święta. Jest ono proste w wykonaniu, smaczne i długo zachowuje świeżość!

Placek plebański

Składniki:

Placek plebański

 

  • ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu (płynnego)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody zalana 1/2 szklanki gorącego mleka (po ostudzeniu dodać pozostałych do składników)

 

  • masa grysikowa:
  • 1 l mleka
  • 15 dag masła (rozpuszczonego)
  • 2 cukry waniliowe
  • 15 dag cukru
  • 5 łyżek kaszy manny

 

  • polewa czekoladowa:
  • 1/4 margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

 

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Placek plebański
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć wyrabiając dokładnie. Następnie podzielić ciasto na trzy równe części i włożyć je do lodówki na co najmniej 10 minut. Po upływie 10-15 minut ciasta wyjąć z lodówki, lekko rozwałkować, ponakłuwać widelcem i piec każdego osobno w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

2. Wszystkie składniki na masę dać do rondla i razem gotować na małym ogniu przez 50 minut, mieszać co jakiś czas. Gotowa masa powinna mieć gęstą, a nie lejącą konsystencję.

3. Na upieczone wcześniej placki (koniecznie ostudzone) wykładać gorącą masę. Następnie kłaść naprzemiennie placek-masa-placek-masa-placek-polewa czekoladowa.

4. Składniki na polewę czekoladową razem gotować, a gdy ostygnie polać placek i posypać kokosowymi wiórkami.