Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami o egzotycznym smakuKrok 1
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na średnich oczkach i odciskamy sok.
Wkładamy do garnka i dodajemy zaparzoną herbatę ( smak jest bardzo intensywny więc nasze jabłuszka będą smakowały egzotycznie i niepowtarzalnie, będzie trudno zapomnieć ten smak) przesmażamy z ksylitolem( ma mniej w sobie cukru i jest zdrowszy), zostawiamy do przestudzenia.
( Herbata nam wyparuje ale smak pozostanie)
Krok 2
Do misy wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło i zagniatamy składniki.
Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy na to kładziemy jabłka przesmażone.
Krok 3
Reszta ciasta która nam została przyda się na górę, zrobimy z niej kratkę.Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy w równe paseczki, kładziemy na wierzch na jabłuszka , robimy karakę.
Pieczemy w 170 stopniach 45 minut.