lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Na dziś proponuje te pyszne ciasto z jabłkami, jest niezwykłe w smaku delikatne i bardzo smaczne. Zasmakuje co gwarantuję.

Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku

Składniki :

 

  • żółtka 5 szt

 

  • ksylitol( cukier brzozowy) 1/3 szklanki

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • masło rozpuszczone lub bardzo miękkie 1 kostka

 

Dodatkowo:

 

  • ksylitol( cukier brzozowy) 1 szklanka

 

  • cytrusowa herbata najlepiej liściasta 1 łyżka zaparzona w 100 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku

Krok 1

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na średnich oczkach i odciskamy sok.

Wkładamy do garnka i dodajemy zaparzoną herbatę ( smak jest bardzo intensywny więc nasze jabłuszka będą smakowały egzotycznie i niepowtarzalnie, będzie trudno zapomnieć ten smak) przesmażamy z ksylitolem( ma mniej w sobie cukru i jest zdrowszy), zostawiamy do przestudzenia.
( Herbata nam wyparuje ale smak pozostanie)

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło i zagniatamy składniki.

Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy na to kładziemy jabłka przesmażone.

Krok 3

Reszta ciasta która nam została przyda się na górę, zrobimy z niej kratkę.Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy w równe paseczki, kładziemy na wierzch na jabłuszka , robimy karakę.

Pieczemy w 170 stopniach 45 minut.

Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku
Do misy wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło.
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku
Wszystkie składniki zagniatamy w jedną całość.
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku
Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy .
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku
Na ciasto kładziemy jabłka przesmażone i ostudzone.
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku
Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy w równe paseczki, kładziemy na wierzch na jabłuszka , robimy karakę. Pieczemy w 170 stopniach 45 minut.