zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kruche z jabłkami i budyniem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pokombinowałam i się opłacało, wyszło mega pysznie. Dla wielbicieli jabłek, cynamonu i skórki pomarańczowej to raj dla podniebienia:)

Kruche z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z jabłkami i budyniem

 

 

  • Ponadto
  • 8 jabłek ( ilość zależy od wielkości)
  • dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek)
  • 1 l mleka ( u mnie 0,5 %)
  • 3 budynie waniliowe
  • 4 łyżeczki przyprawy ze skórką pomarańczy i imbirem
  • ( skład:imbir, zmielona skórka pomarańczy,olejek pomarańczowy, cukier)
  • 4 łyżeczki przyprawy cynamon i jabłko
  • (skład: jabłka w proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami i budyniem
Z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę go na pół i wylepiam dno blaszki ( 31x21) wyłożonej papierem do pieczenia , jedną i drugą połówkę, z tym że jedną odstawiam , będzie potrzebna do wyłożenia na wierzch ciasta.

Jabłka myję i obieram, dzielę na połówki . Do każdej nakładam po łyżeczce dżemu.

Gotuję budyń z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie. Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch .

Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku .

Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół)

Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta. Kroić całkiem zimne. Smacznego. 
Kruche z jabłkami i budyniem
Z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę go na pół i wylepiam dno blaszki ( 31x21)
Kruche z jabłkami i budyniem
Gotuje budyń , z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie.
Kruche z jabłkami i budyniem
Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół
Kruche z jabłkami i budyniem
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół)