Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami i budyniem
Z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę go na pół i wylepiam dno blaszki ( 31x21) wyłożonej papierem do pieczenia , jedną i drugą połówkę, z tym że jedną odstawiam , będzie potrzebna do wyłożenia na wierzch ciasta.
Jabłka myję i obieram, dzielę na połówki . Do każdej nakładam po łyżeczce dżemu.
Gotuję budyń z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie. Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch .
Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku .
Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół)
Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta. Kroić całkiem zimne. Smacznego.
Jabłka myję i obieram, dzielę na połówki . Do każdej nakładam po łyżeczce dżemu.
Gotuję budyń z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie. Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch .
Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku .
Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół)
Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta. Kroić całkiem zimne. Smacznego.
misia5
zbysiowa
Tylko fotka ....
misia5
Przynajmniej jest czym oczy nacieszyć :)
zbysiowa
:)
Dinah
zbysiowa
Polecam wypróbować, pyszotka :D
monikaT83
zbysiowa
Dziękuję Moniczko :)