katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kruche z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne kruche ciasto z jabłkami pod bezową pierzynką. Ciasto można zrobić z dodatkiem innych owoców .

Kruche z jabłkami

Składniki:

Kruche z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy pokrojoną margarynę i razem wszystko siekamy nożem. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek.Żółtka dodajemy do ciasta, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy. Oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Jedną częścią ciasta wylepiamy dno przygotowanej blaszki i wykładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy mąkę ziemniaczaną (można dodać łyżkę cukru). Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Przestudzone ciasto można posypać kakao albo kawą.