Sposób przygotowania:
Pleśniak z jabłkami
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Ciasto zawijamy w torebkę foliową , wstawiamy na godzinę do lodówki.
Formę (25x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy jedną częścią jasnego ciasta. Jabłka duszone przekładamy do miski, dodajemy cukier, cynamon i suchy budyń, dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto.
Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto. Pozostałe ciasto jasne ścieramy na tarce o grubych oczkach na pianę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Formę (25x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy jedną częścią jasnego ciasta. Jabłka duszone przekładamy do miski, dodajemy cukier, cynamon i suchy budyń, dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto.
Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto. Pozostałe ciasto jasne ścieramy na tarce o grubych oczkach na pianę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jagoda.L