SUPERPRZEPIS

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

  • 12
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie.

Składniki:

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

 

  • CIASTO:
  • 45 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • w razie potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść
  • OBŁOŻENIE:
  • bułka tarta do posypania ciasta pod jabłkami
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • cynamon
  • BUDYŃ:
  • 2 budynie śmietankowe z białą czekoladą
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Przesianą mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodałam zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką. Dodałam jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą. Jedną część na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.

Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą. Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię. Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Ciastem z lodówki wykleiłam dno blachy i posypałam bułką tartą.
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Jabłka oprószyłam cynamonem a na nich rozłożyłam budyń.
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Na jabłka starłam na dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.