Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Przesianą mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodałam zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką. Dodałam jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą. Jedną część na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą. Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię. Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą. Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię. Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
zbysiowa
edytaha
Madziu, nadal pachnie, bo ciacho jeszcze do końca nie zjedzone :)
Ela Dz
edytaha
Jasne! Zapraszam :)
2milutka
mysza75
reanja
Ustawiam się z talerzykiem w kolejce:)
edytaha
zufikowo
edytaha
Dzięki Zuziu :)
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko :) W takim razie zmobilizuj się, bo warto spróbować :)