anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kruche z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto, które na pewno zasmakuje całej rodzinie. Jest lekkie, puszyste i bardzo słodkie.

Kruche z malinami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kruche z malinami

CIASTO KRUCHE:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BIAŁKOWA:

  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Kruche z malinami
CIASTO KRUCHE: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito, na stolnicę, a następnie dodać cukier, margarynę i żółtka. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 20 minut w 180 st. Drugą włożyć do lodówki. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
PIANA: Ubić białka, dodawać cukier i cukier wanilinowy. Wsypać na koniec proszek budyniowy i olej. Wymieszać. Na zimną część ciasta wyłożyć pianę, ułożyć maliny, posypać cukrem pudrem. Drugą część ciasta rwać na mniejsze kawałki i układać na maliny. Piec w 180 st. przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.  
Kruche z malinami
Na samym początku przygotować bazę pod ciasto kruche.
Kruche z malinami
Połowę ciasta wyłożyć na brytfannę i lekko podpiec.
Kruche z malinami
Przygotować masę pianową i wyłożyć na podpieczone (ostudzone) ciasto.
Kruche z malinami
Wyłożyć maliny, a następnie posypać cukrem pudrem.
Kruche z malinami
Drugą część ciasta porwać na kawałki i wyłożyć na maliny. Piec.
Kruche z malinami
Kruche z malinami- pyszny, lekki i puszysty
Kruche z malinami
Kruche z malinami- pyszny, lekki i puszysty
Kruche z malinami
Kruche z malinami- pyszny, lekki i puszysty