aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kruchy z malinami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kruchy z malinami i jabłkami- polecam to ciasto wielbicielom jabłek i pysznych malin. Fajne na tą porę roku.

Kruchy z malinami i jabłkami

Składniki:

Kruchy z malinami i jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3 szkl mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna
  • Piana:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 20 dag malin
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kruchy z malinami i jabłkami
Ciasto: Z margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego i cukru pudru oraz margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części i wkładamy na chwilę do lodówki.

Piana: Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Na końcu wsypujemy budyń i chwilkę ubijamy.

Połowę ciasta dajemy na formę o wymiarze 25/36 posypujemy je bułką tartą i wykładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz maliny.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce o większych oczkach. Pieczemy do godziny w 180 stopniach. 



Tagi:

ciasto owoce