Sposób przygotowania:
Tarta z malinami i borówkami
Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników. Z ciasta wałkujemy okrągły placek i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 27 cm. Wyrównujemy brzegi, ja z reszty odciętego ciasta zrobiłam małą kruchą babeczkę. Formę z ciastem wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30-60 minut. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. BUDYŃ: W 1 szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę mleka gotujemy dodając 4 łyżki cukru. Rozmieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Gorący budyń wykładamy na kruche ciasto. Po ostygnięciu na wierzchu układamy maliny i borówki, zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych ( galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy ). Tartę wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. SMACZNEGO :)