Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z malinami i białkową pianką
Z mąki, miękkiej margaryny, 4 łyżek cukru pudru, 5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą (2/3 całości) i jedną mniejszą (1/3 całości). Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do lodówki. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylepić jej spód większą częścią zagniecionego ciasta przygotowując w ten sposób spód ciasta. Wstawić wylepiony w blaszce spód ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać go przez 15 - 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić. Za pomocą miksera ubić ze szczyptą soli oddzielone wcześniej z jajek białka. Do ubitych białek dodawać stopniowo biały i waniliowy cukier i dalej miksować pianę tylko już na niższych obrotach miksera. Do ubitej z cukrem piany dodać dwa budynie waniliowe bez cukru i olej i wszystkie dodane produkty delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łyżki. Wyłożyć gotową słodka pianę z wmieszanymi dodatkami na podpieczony i przestudzony spód ciasta. Pianę równomiernie rozprowadzić po spodzie ciasta. Na wyłożoną pianę poukładać opłukane i osuszone maliny tak, by przykryły całą powierzchnię piany. Wyjąć mniejszą część zagniecionego ciasta z lodówki i skubać ją palcami na wierzch wyłożonych na pianę malin tak, by ciasto przykryło maliny. W ten sposób przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
katarzynafijoł