Sposób przygotowania:
Warstwowe ciasto z owocami, krówką i słonecznikiem
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, miksując wolno. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut. Biszkopt wyjmujemy, zrzucamy tortownicę na podłogę z wysokości kolan, po czym wstawiamy ciasto do wyłączonego piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć. Biszkopt kroimy na dwa blaty, nasączamy wodą z cytryną.
Robimy placki miodowe:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód, razem podgrzewamy, studzimy. Łączymy mąkę, sodę, jajka, cukier puder, wystudzoną margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie porcje. Przekładamy je osobno do natłuszczonych blaszek i pieczemy oddzielnie w 180 st. C po ok. 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Mirabelki kroimy na połówki, usuwamy pestki, kroimy owoce na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dusimy, aż się rozpadną. Studzimy.
Masę krówkową miksujemy z masłem.
Przekładamy ciasto: pierwszy blat biszkoptu - masa owocowa - ciasto miodowe - masa owocowa - ciasto miodowe - masa krówkowa - druga warstwa biszkoptu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kremówkę. Taką polewą polewamy ciasto.
Robimy karmelizowany słonecznik: ziarna słonecznika prażymy chwilę na patelni, dodajemy cukier, miód i masło, pozwalamy ziarnom słonecznika oblepić się karmelem. Karmelizowane ziarna słonecznika rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, miksując wolno. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut. Biszkopt wyjmujemy, zrzucamy tortownicę na podłogę z wysokości kolan, po czym wstawiamy ciasto do wyłączonego piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć. Biszkopt kroimy na dwa blaty, nasączamy wodą z cytryną.
Robimy placki miodowe:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód, razem podgrzewamy, studzimy. Łączymy mąkę, sodę, jajka, cukier puder, wystudzoną margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie porcje. Przekładamy je osobno do natłuszczonych blaszek i pieczemy oddzielnie w 180 st. C po ok. 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Mirabelki kroimy na połówki, usuwamy pestki, kroimy owoce na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dusimy, aż się rozpadną. Studzimy.
Masę krówkową miksujemy z masłem.
Przekładamy ciasto: pierwszy blat biszkoptu - masa owocowa - ciasto miodowe - masa owocowa - ciasto miodowe - masa krówkowa - druga warstwa biszkoptu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kremówkę. Taką polewą polewamy ciasto.
Robimy karmelizowany słonecznik: ziarna słonecznika prażymy chwilę na patelni, dodajemy cukier, miód i masło, pozwalamy ziarnom słonecznika oblepić się karmelem. Karmelizowane ziarna słonecznika rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.