Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Warstwowe ciasto z owocami, krówką i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto wymaga sporego nakładu pracy, jednak szczerze je polecam, bo smakuje wyśmienicie i stanowi ciekawe połączenie smaków.

Warstwowe ciasto z owocami, krówką i słonecznikiem

Składniki:

Warstwowe ciasto z owocami, krówką i słonecznikiem

 

 

  • Masa owocowa:
  • 30 dag śliwek mirabelek
  • 30 dag jabłek
  • 1/2 szkl. cukru

 

  • Masa krówkowa - 1 puszka gotowej masy krówkowej + 100 g masła

 

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 100 ml śmietany kremówki

 

  • Karmelizowany słonecznik:
  • 200 g ziaren słonecznika (ziarna łuskane)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Warstwowe ciasto z owocami, krówką i słonecznikiem
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, miksując wolno. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut. Biszkopt wyjmujemy, zrzucamy tortownicę na podłogę z wysokości kolan, po czym wstawiamy ciasto do wyłączonego piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć. Biszkopt kroimy na dwa blaty, nasączamy wodą z cytryną.

Robimy placki miodowe:

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód, razem podgrzewamy, studzimy. Łączymy mąkę, sodę, jajka, cukier puder, wystudzoną margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie porcje. Przekładamy je osobno do natłuszczonych blaszek i pieczemy oddzielnie w 180 st. C po ok. 30 minut.

Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Mirabelki kroimy na połówki, usuwamy pestki, kroimy owoce na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dusimy, aż się rozpadną. Studzimy.

Masę krówkową miksujemy z masłem.

Przekładamy ciasto: pierwszy blat biszkoptu - masa owocowa - ciasto miodowe - masa owocowa - ciasto miodowe - masa krówkowa - druga warstwa biszkoptu.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kremówkę. Taką polewą polewamy ciasto.

Robimy karmelizowany słonecznik: ziarna słonecznika prażymy chwilę na patelni, dodajemy cukier, miód i masło, pozwalamy ziarnom słonecznika oblepić się karmelem. Karmelizowane ziarna słonecznika rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.