Sposób przygotowania:
Ciasto borówkowe z kaszą mannaETAP 1
Dno przygotowanej blaszki wykładamy warstwą herbatników.
ETAP 2
Do garnka przelewamy mleko. Dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość podgrzewamy, by cukier i masło się rozpuściły.
ETAP 3
Po rozpuszczeniu składników na gotujące mleko wrzucamy kaszę manna. Całość zagotowujemy, by kasza się rozkleiła.
ETAP 4
Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepłą wylewamy na herbatniki. Kaszę wyrównujemy. W jeszcze ciepłą wtykamy połowę przygotowanej borówki.
ETAP 5
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie galaretki rozpuszczamy w 750 ml przegotowanej wody i studzimy. Tężejącą wylewamy na zimne ciasto. W galaretce zanurzamy pozostałą część owoców. Ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe.
SylaUla
lalunia
gusia1000