2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Szarlotka z malinami i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku, smaczne kruche ciasto i masa jabłeczna z wysoką pianką to słodycz której trudno się oprzeć.

Szarlotka z malinami i bezą

Składniki:

Szarlotka z malinami i bezą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkalnki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
  • 1 kisiel słodka chwila rozgrzewjąca
  • 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem
  • 2 łyżki wody

 

  • Bezowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra świeżych malin

Sposób przygotowania:

Szarlotka z malinami i bezą

Ciasto:

SZarlotka z malinami i bezą
ze składników zagniatamy ciasto kruche wylepiamy spód blaszki

Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,szybko zagniatamy kruche ciasto.
dzielimy na dwie części, większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem.

ETAP 2:

SZarlotka z malinami i bezą
jabłka prażymy z wodą i cukrem na sam koniec wsypujemy kisiel

Obrane ze skórki jabłka kroimy w grube plastry dusimy w rondelku z cukrem i wodą, na sam koniec wsypujemy kisiel, mieszamy.

Studzimy,

ETAP 3:

SZarlotka z malinami i bezą
białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy budyń

Bezowa pianka:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej.

Miksować tylko do połączenia.

ETAP 4:

SZarlotka z malinami i bezą
na warstwę jabłkową wykładamy pianę maliny i posypujemy startym ciastem

Na kruchy spód wykładamy masę z jabłkami i kisielem, pianą rozsypujemy świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu.

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków!

Tagi:

ciasto owoce